prim_sighisoara

Radiografia unui eveniment sighişorean

Plecaţi în cele patru zări în urmă cu 18 ani la prima ediţie a Festivalului Medieval, Cavalerii s-au întors acasã în Cetatea Sighişoarei. Întoarcerea Cavalerilor a fost tema celei de-a XVIII-a ediţie a festivalului sugerând în mod simbolic dorinţa organizatorilor de repunere în matcă a autenticului medieval.
Sãrbãtoarea a început cu o Mare Paradã care a pornit din Oraşul de Jos şi s-a oprit în Piaţa Cetăţii, denumită pentru cele trei zile de festival Piaţa Cavalerilor. Aici edilii – reprezentaţi de Primarul municipiului – i-au primit cu bucurie, au semnat hrisoavele secrete şi au dat startul sărbătorii.; Cetatea a gãzduit 13 Ordine Cavalereşti, alãturi de formaţii de menestreli, care au pecetluit prin vers şi cântec, faptele de vitejie ale Cavalerilor iar actorii au încântat publicul prin farsele lor. Timp de trei zile, Cavalerii au sãrbãtorit aducând bucurie privitorilor prin turniruri şi demonstraţii. Menestrelii au dat ritmul bucuriei iar dansatorii, stegarii şi toboşarii au alcătuit un ritual de sãrbãtoare. Actorii au prezentat spectacole de Commedia del arte iar bufonii şi animatorii au reconstituit atmosfera Evului Mediu transformând Cetatea Sighişoarei, monument inclus în patrimoniul Mondial UNESCO, într-o imensă scenă.
Publicul a gustat din plin întrecerile şi cursurile de dans la care au fost chemaţi să fie părtaşi în taberele cavalerilor. Istoricii au povestit despre Cavaleri şi ritualurile lor din toate cele patru vânturi iar artiştii plastici ai locului şi-au expus lucrările în Turnul Fierarilor. Finalul fiecărei zile a fost marcat printr-o retragere simbolică cu torţe şi focuri de artificii.

În ultima seară, Cavalerii s-au retras lãsând Cetatea în mâinile edililor şi jurând cã niciodatã nu o vor mai lãsa fãrã de apãrare. 
Chiar dacă sâmbătă după amiaza a plouat la Sighişoara, turiştii au venit în Cetate, poate nu în număr atât de mare ca dacă ar fi fost vreme bună dar, aşa cum s-a apreciat la conferinţa de presă de final, a fost vorba de un public de calitate care a apreciat din plin basmul din Cetate.
Până la urmă, după numărul de bilete vândute – aproape 20.000 – şi având în vedere că s-a practicat – transmiterea de bilete între cei care coborau din Cetate  şi cei care doreau să intre – precum şi după  numărul de vizitatori la Muzeul de Istorie – 7200 faţă de 7400 anul trecut - se poate concluziona că participanţii la festival au fost în număr apropiat faţă de cel estimat,  respectiv 25.000.
Principalele nouăţi ale acestei ediţii au fost:

  • spectacolele s-au desfăşurat doar în interiorul Cetăţii Medievale pe trei scene fixe: Piaţa Cetăţii, Piaţa Răţuştelor şi Piaţa Cizmarilor şi una mobilă
  • fiecare zi de festival s-a încheiat cu o retragere cu torţe şi cu focuri de artificii  pentru a sublinia bucuria locuitorilor Cetăţii la Intoarcerea cavalerilor – în ediţiile precedente exista o singură retragere şi un singur foc de artificii , în ultima seară.
  • principalele pieţe şi intersecţii au fost  redenumite vremelnic sugestiv pentru tema festivalului  - de ex. Piaţa Cetăţii este Piaţa Cavalerilor, Piaţa Răţuştelor este Piaţa Trubadurilor, Piaţa Cizmarilor(de lângă Biserica Catolică) este Piaţa Micilor Cavaleri – montându-se în acest sens indicatoare adecvate din lemn.
  • programul artistic a fost exclusiv medieval,
  • pentru prima oară Sighişoara a avut propriul Ordin Cavaleresc: Ordinul Cavalerilor Cerb, ordin năşit de Cavalerii Lup din Cetatea Tg. Mureş.

Aspecte organizatorice:

Manifestarea s-a desfăşurat după Regulamentul de desfăşurare şi organizare aprobat de Consiliul Local, care a prevăzut  în principal:

  • reguli de desfăşurare a activităţilor comerciale atât în Cetate cât şi în Oraşul de Jos. Ca şi în anii trecuţi municipalitatea a ţinut să fie interzis produsele kitsch din  tarabele din Cetate impunând caracterul autentic de artizanat al produselor comercializate pe timpul festivalului respectiv  precum şi interzicerea vânzării băuturilor alcoolice, a mititeilor şi a altor produse alimentare  de acelaşi gen în Cetatea Medievală, produse care  care au  putut fi găsite  de doritori în zona special amenajată în Oraşul de Jos
  • interzicerea accesului auto în Cetatea medievală şi în Perimetrul de desfăşurare din Oraşul de Jos;
  • paza şi ordinea publică va fi asigurată de patrule mixte ale Poliţiei Municipiului, Poliţiei Comunitare, Jandarmeriei,
  • organizatorii au beneficiat de sprijinul larg al Pompierilor şi al Ambulanţei pe lângă cel al unităţilor de pază şi ordine  

Organizatorii s-au declarat mulţumiţi de desfăşurarea festivalului, atât din punct de vedere artistic cât şi cel al liniştii şi ordinii publice şi aici se cuvine a fi menţionat faptul că, pe timpul celor trei zile, nu a fost semnalat niciun incident  în perimetrul de desfăşurare a evenimentului.
Pentru aceste motive se adresează mulţumiri directorului artistic, regizorul şi actorul Liviu Pancu, forţelor de ordine: Brigada mobilă „Regele Ferdinand I” Detaşamentul ISU „Horia” Tg. Mureş  Poliţia Municipiului, Poliţia Comunitară, Ambulanţa Sighişoara.
Se aduc mulţumiri partenerilor media pentru promovare, susţinere şi pentru implicarea activă în reuşita evenimentului: Antena 1, Antena 2, Antena 3 Antena 1 Tîrgu-Mureş TVR1, TVR Cultural, TVR Tîrgu-Mureş, Senso TV, ŞtiiTV, TTM, Erdély TV,  Târnava TV, Radio România, Radio România Actualitãţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio 3 Net, Radio Zu, Kiss FM, Radio Son, Radio Tîrgu-Mureş, Radio GaGa, Agerpres, Observatorul  Cultural, Zi de zi, Cuvântul liber, 24 de ore mureşene, Curierul Naţional, Adevãrul, Corso, Punctul, Ziarul de Mureş, Informaţia de Mureş, Krónika, Népújság,  Şapte seri, 24-FUN.Zile şi Nopţi, Port.Ro, Cultura în Mureş, Neogen, City News Mureş, Unde ies eu?, Revista Radio România, Metropotam.ro

Impresiile presei vizavii de această ediţie au fost favorabile, aprecierea unanimă a fost că, s-a făcut un lucru de calitate, cu toată austeritatea bugetului. Organizatorii au primit felicitări pentru modul cum au dus la îndeplinire ceea ce şi-au propus, şi au fost îndemnaţi să continue pe aceeaşi în ediţiile viitoare.
Asociaţia Turistică Sighişoara, cea care a dus greul organizării, şi-a asumat nerealizarea capitolului de încasări estimate la fundamentarea bugetului, urmând să acopere diferenţa pentru plata cheltuielilor.

Primarul Municipiului şi-a exprimat satisfacţia faţă de rezultatul efortului organizatoric arătând că beneficiile pentru oraş sunt pe măsura acestuia  atât în ceea ce priveşte promovarea imaginii Sighişoarei dar şi direct, prin activitatea comercială care a înflorit în această perioadă.
De remarcat faptul că,în aceste zile toate unităţile de cazare existente – membre sau nemembre ale ATS,  chiar şi cele care nu şi-au obţinut autorizaţiile legale pentru a funcţiona - respectiv particularii care au avut spaţii de cazare, magazinele alimentare, dar,  mai ales firma care administrează parcările,  au câştigat bani frumoşi de pe urma turiştilor atraşi de festival. Un motiv de mândrie în plus pentru autorităţile locale care, în ciuda greutăţilor, nu au lăsat să se întrerupă şirul la cea de –a XVIII-a ediţie.
Aceste fapte au fost evidente pentru cei care au privit obiectiv evenimentul. Chiar dacă în presa locală din perioada anterioară acestuia au fost inserate articole tendenţioase vizavi de bunele intenţii ale organizatorilor precum şi aprecieri lipsite de obiectivitate şi fundament referitoare la cine şi ce câştigă  din acest festival, după cum s-a demonstrat încă o dată, răspunsul corect este: Toţi sighişorenii! Cei care au muncit pentru festival, au câştigat cel mai puţin pentru că, au şi plătit  - cu muncă şi bani - pentru ca acesta să se întâmple – se va vedea exact la prezentarea raportului în faţa Consiliului Local.
Un lucru e cert: organizatorii au satisfacţia muncii împlinite, bucuria că festivalul Sighişoara Medievală merge mai departe, iar cei care au stat pe margine şi au cârcotit o pot face în continuare, pierzând şi bruma de credibilitate şi obiectivitate pe care o mai aveau. Festivalul va supravieţui greutăţilor vremurilor prin entuziasmul celor care au crezut în el dovedind prin efortul lor că  “nu mor caii când vor câinii”.