prim_sighisoara

Festivalul Sighişoara Medievală 2006

Primăria municipiului Sighişoara organizează în perioada 28-30 iulie 2006 a XIV-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală. Reprezentanţii Comitetului de Organizare al festivalului au organizat astăzi cu începere de la ora 11.00 în Sala mică a Primăriei prima conferinţă de presă premergătoare festivalului, conferinţa la care au fost prezenţi jurnalişti din presa locală şi centrală. Detalii despre regulamentul de organizare şi desfăşurare a Festivalului Sighişoara Medievală 2006, amănunte legate de programul manifestării au fost oferite în cadrul conferinţei de presă de către organizatori.

Tema ediţiei din acest an a festivalului: "Tradiţie culturală şi mister medieval european" se doreşte a fi o punte de legătură între trecut şi prezent, o punte care va contopi cele două lumi, dând naştere unei lumi nou creată doar pentru aceia interesaţi de cultură, artă şi istorie. Mai mult decât atât ediţia din acest an va fi organizată sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, instituţie recunoscută ca şi susţinător şi promotor al manifestărilor culturale din România. Acest patronaj se află în concordanţă cu premisa de la care s-a pornit în abordarea organizării ediţiei din acest an, şi anume că festivalul trebuie realizat în beneficiul promovării imaginii Cetăţii medievale, declarat patrimoniu UNESCO şi a culturalităţii acesteia.
Şi anul acesta cei prezenţi în cetatea medievală în cele 3 zile de festival vor avea parte de spectacole de teatru, dans, concerte de muzică veche dar şi conferinţe pe teme ştiinţifice cu caracter cultural susţinute de profesori universitari. Recitalurile de poezie medievală de anul trecut vor lua o mai mare amploare transformându-se în Gala Poeziei Medievale, totodată şi Parada Costumelor Medievale se va desfăşura anul acesta în aer liber, în Piaţa Cetăţii, pentru a permite vizionarea ei, de către un număr mai mare de spectatori. Această paradă se va completa cu o expoziţie permanentă de costume şi arme medievale, ce va fi prezentată pe toată durata festivalului.
În ediţia 2006 ordinul cavalerilor va avea o mai mare amploare Cavalerii de Hermannstadt dar şi Cavalerii Cetăţii Roşii urmând a prezenta în cele trei zile mult mai multe spectacole cavalereşti şi spectacole stradale. Tot pentru anul acesta în programul manifestării va fi inclus şi corul Madrigal ce va susţine un concert în Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime din municipiu. În premieră va fi organizat un workshop de naţional de regie, prin intermediul căruia spectatorii vor afla detalii despre modul de organizare şi punere în scenă a unei piese de teatru. Invitat special şi la această ediţie va fi actorul Teatrului Naţional Bucureşti – Dan Puric. Va exista şi o continuitate în ceea ce priveşte editarea Revistei Festivalului şi a organizării unei secţiuni speciale pentru copii, secţiune în care spectacolele de teatru de păpuşi vor avea o mai mare reprezentare. Serile de festival se vor încheia cu concerte de muzica folk, Ducu Bertzi şi Nicu Alifantis fiind coordonatorii acestei secţiuni, ce se va desfăşura în Oraşul de Jos.
Bugetul de anul acesta al festivalului este de 300.000 lei (RON), bani pe care organizatorii îi vor atrage din sponsorizări şi închirieri de spaţii comercianţilor. Pentru buna desfăşurare a evenimentului Comitetul de organizare a festivalului a întocmit un regulament, ce a fost supus aprobării Consiliului Local, regulament ce conţine pe lângă regulile de comercializare a produselor şi taxele ce vor fi percepute, şi sancţiunile ce vor fi aplicate celor care nu îl respectă, dar şi regulile de protecţie a cetăţenilor.
Ca şi în ediţiile anterioare, prin programul festivalului se va reconstitui pentru trei zile atmosfera Epocii Medievale, accentuând culturalitatea şi medievalitatea evenimentului, pentru ca vizitatorii să participe, cu adevărat, la un act cultural de referinţă.