prim_sighisoara

Festivalul Sighişoara Medievală 2008

Intre toate orasele tarii, Sighisoara se intipareste cel mai profund in mintea, dar si in sufletul celor care au pasit macar odata pe stradutele pietruite ale batranului Burg medieval.
Aceste stradute, care ignora in egala masura linia dreapta si planul orizontal, ascund si dezvaluie, la fiecare pas, intr-o elaborata dar fireasca scenografie urbana, tablouri medievale care incanta ochiul si incita imaginatia. Farmecul si personalitatea inconfundabila a orasului s-au alcatuit in timp, prin armonizarea depunerilor succesive ale istoriei.

Festivalul Sighisoara Medievala a ajuns, acum in 2008, la cea de-a 16-a editie a unui eveniment de referinta pentru viata culturala a Sighisoarei, dar si a Romaniei. De 16 ani la Sighisoara, in ultimul sfarsit de saptamana din luna iulie, realitatea si fantezia, modernul si medievalul se impletesc in armonie purtand vizitatorii intr-o lume, pe care multi o credeau apusa.
Editia 2008 a festivalului are ca punct de referinta Masca, un simbol important ca si forma de spectacol pentru publicul larg al pietelor, al marilor aglomerari de spectatori, al hazului imediat, al tristetii ce nu dureaza, al bucuriei nedisimulate. Iata doar cateva argumente, care fac din aceasta tema una extrem de generoasa, pentru ca epocile medievale au avut si aceasta caracteristica a chipului ascuns, care incearca sa faca lumea mai buna si da acesteia speranta.

Pirandelo spune ca omul are nevoie intotdeauna de o masca in spatele careia sa isi ascunda intimitatea si forta creatoare. Prezentul si trecutul, in curgere continua, aduc in calea noastra situatii de viata care cer anumite atitudini. Aflat in astfel de situatii, omul acceseaza MASCA .

La Sighisoara, in perioada festivalului, traditia se va imbina cu modernitatea, scenele montate in decorul autentic al Cetatii Medievale vor adaposti de dimineata pana seara spectacole de toate genurile, pentru toate varstele si pentru toate mastile. Costume fabuloase de epoca - regi si regine, printi si printese, cavaleri si domnite, personaje imbracate in matase si dantele, cu armuri si sabii, dar si masti caraghioase vor trezi fantezia celor care vor pasi pe stradutele dintre zidurile vechiului Burg medieval.

Fiind in pozitia de continuatori ai traditiilor culturale europene, festivalul de la Sighisoara se poate situa incepand cu aceasta editie prin definirea acestei teme, ca o punte de  legatura cu mastile carnavalului Venetian, care prin complexitatea sa si prin valoarea spectaculara a devenit el insusi un spectacol al lumii. Sighisoara trebuie sa se raporteze la valorile recunoscute la nivel mondial, pentru ca este ea insasi este de o asemenea valoare fiind depozitarul unei istorii ce poarta amprenta unicitatii.

Festivalul „Sighisoara Medievala” a devenit un punct de reper stabil in viata cultural-artistica a Sighisoarei. Acest eveniment anual vine sa exprime atat vocatia Sighisoarei de oras cu bogate traditii culturale, cat si capacitatea municipiului de a participa la amplificarea vietii artistice din Transilvania si nu numai.

Aceasta manifestare a contribuit de-a lungul vremii la formarea si dezvoltarea unui segment valoros de vizitatori ai localitatii, atat din tara, cat si din strainatate, ceea ce a generat beneficii nu doar operatorilor de turism, ci a format o imagine aparte a Sighisoarei de oras medieval cultural.

Organizatorii manifestarii si-au propus ca acest proiect sa se amplifice si sa se imbogateasca de la an la an, in ideea de a accentua culturalitatea si medievalitatea evenimentului si implicit constientizarea populatiei locale si a vizitatorilor asupra importantei patrimoniului national. Acest obiectiv poate fi atins prin acest permanent transfer valoric dinspre programele culturale realizate de tineri pentru tineri, spre punerea in valoare si conservare a patrimoniului cultural unic al Cetatii Medievale Sighisoara.

In acest sens, editia 2008 a manifestarii va aduce in atentie atat nume deja binecunoscute participantilor la festival, cat si o serie de noutati. Fiind o editie realizata, intr-un context european, Festivalul Sighisoara Medievala 2008 va intruni mai multi artisti de talie internationala, care vor diversifica programul evenimentului prin creatii artistice europene. Fiecare sectiune a Festivalului: teatru, expozitii, muzica veche, poezie, conferinte va prinde viata prin intermediul artistilor autohtoni si internationali.

Importanta acestei manifestari consta in puntea de comunicare realizata prin intermediul artei, cu ajutorul genuri specifice Epocii Medievale: jocul, teatrul, poezia, dansul, muzica, nu mai putin importanta fiind diversificarea si multiplicarea formelor de comunicare culturala, care implicit faciliteaza o mai buna intelegere a fenomenului de multiculturalitate, specific Sighisoarei.
Festivalul de la Sighisoara intruneste anual peste 35.000 de vizitatori atat din tara, cat si din strainatate, atrasi de pretutindeni atat de farmecul cetatii medievale, cat si de atmosfera creata de organizatori in cadrul autentic oferit de Cetatea Medievala a Sighisoarei.

Impreuna cu toti iubitorii spiritului medieval care vor veni la Sighisoara la sfarsit de iulie 2008 ( 25-27 iulie ) ne vom bucura de basmul care va locui trei zile in Cetate… ne vom bucura ca Sighisoara are atat de multi prieteni… Pentru ca, de fapt, festivalul de la Sighisoara este un nesfarsit sir de festivaluri: al actorilor, al strazilor, al turnurilor, al pietelor, al bisericilor dar, mai ales, al oamenilor…