SOBIS

Sighisoara Blues Festival, singura manifestare culturala de prestigiu de acest gen din tara , se desfasoara in luna februarie a fiecarui an, in Sala de Spectacole a Casei de Cultura "Mihai Eminescu". Fiind un eveniment cultural cu participare internationala, festivalul isi propune promovarea blues-lui, gen muzical care, desi e slab reprezentat pe scena nationala, se adreseaza unui public tot mai numeros in ultima vreme. Sighisoara Blues Festival este organizat de Asociatia Culturala Sighisoara Blues Hospital in parteneriat cu Primaria municipiului Sighisoara.

Festivalul National de Teatru Medieval pentru Tineret se desfasoara in luna mai, fiind organizat de Clubul Copiilor Sighisoara. In cadrul acestui festival se desfasoara o tabara medievala de corturi precum si o parada a costumelor medievale.
 
Ziua Orasului Sighisoara, eveniment adaugat in agenda culturala sighisoreana in luna mai a anului 2008, constituie un prilej pentru promovarea valorilor locale, a patrimoniului istoric si cultural al Sighisoarei. Alegerea acestei perioade pentru organizarea acestei sarbatori a orasului are ca punct de plecare istoria locala a Sighisoarei, care relateaza despre o sarbatoare a elevilor Scolii Evanghelice. Perioada calda a anului, mai exact luna mai, incepea cu o sarbatoare denumita Scopationfest care reusea sa anime intreg orasul. Numele de Scopation vine de la latinescul scopa ceea ce inseamna matura sau nuia. La inceput se pare ca era un obicei medieval conform caruia in fiecare primavara elevii trebuiau sa aduca la scoala nuiele din care faceau maturi pentru curatenie. Aceasta sarbatoare, nascuta in secolul al XIX-lea, a fost organizata anual pana in anul 1939 cand a fost intrerupta din cauza razboiului, iar incercarea de a relua organizarea acestei sarbatori a sighisorenilor a esuat in timpul regimului comunist. Reinvierea acestei traditii locale merita incercata, pentru ca prin intermediul diferitelor manifestari culturale, sa se faca cunoscuta is toria locala atat sighisorenilor, cat si turistilor. Evenimentul este structurat pe mai multe sectiuni: sectiune de conferinte - pe tema istoriei locale, sectiune de expozitii de fotografii si picturi reprezentative, avand ca scop incura j a rea tinerilor artisti sighisoreni, sectiune dedicata iubitorilor de folclor, sectiune dedicata tinerilor.
 
Festivalul "Sighisoara Medievala", punct de reper in viata culturala sighisoreana, se desfasoara la sfarsitul lunii iulie a fiecarui an. Este structurat pe mai multe sectiuni, si anum e: o sectiune de teatru, festivalul copiilor, o sectiune de dansuri medievale, o sec tiune de muzica veche, o sectiune de poezie medievala si sectiunea de conferinte.
 
Festivalul de Muzica Academica,se desfasoara in prima decada a luniiaugust si este un eveniment care reuneste muzicieni de pretutindeni. In cadrul acestui festival se desfasoara si Cursurile muzicale de vara.
 
Festivalul Interetnic "ProEtnica" se desfasoara in luna august si este un evenimentprin intermediul caruia care se doreste dezvoltarea si pastrarea unui climat de armonie si interactiune interetnica in Romania . In cadrul acestui festival comunitatile participante au posibilitatea de a-si prezenta traditiile, aspecte din viata  comunitatilor pe care le reprezinta.
 
Festivalul Fanfarelor, devenit deja traditie pentru Sighisoara, se desfasoara la inceputul lunii septembrie si este un eveniment care se adreseaza iubitorilor muzicii de promenada. Acest festival se bucura de participarea unor fanfare atat din tara cat si din strainatate.
 
Intalnirea Europeana a Clovnilor este un eveniment recent adaugat in agenda culturala sighisoreana prin intermediul caruia se urmareste promovarea valorilor teatrale si se bucura de participarea unor renumite trupe de teatru internationale.
 
Sighisoara Muzicala, este un festival care i mbina mai multe genuri muzicale, de la muzica preclasica pana la muzica contemporana. Scopul acestui eveniment este reconfigurarea identitatii cultural-muzicale a publicului sighisorean si nu numai.