prim_sighisoara

Trupe de teatru: Cameleon, Thalia, Pygmalion, Puck, Carpe Diem, Teen Art şi T.a.C.T.

Trupele de teatru Cameleon, Sirin, Thalia și Pygmalion își desfășoară activitatea în cadrul Cercului de Teatru Medieval organanizat de Clubul Copiilor Sighișoara fiind condus de către domnul prof. Șoneriu Mihai Marcel.
Elevii care frecventează acest cerc provin atât de la gimanziile și liceele sighișorene, dar și de elevi de la licee din Tg. Mureș și Sibiu.
Ca urmare a rezultatelor bune obținute încă din primii ani, începând din anul 2000, concursul județean de teatru pentru elevii din Palatul și Cluburile Copiilor și din gimnazii, se desfășoară an de an la începutul primăverii în Sighișoara, având ca și gazdă Sala de Spectacole Mihai Eminescu.
Deasemenea începând din anul 2007, la Sighișoara se organizează Concursul Național de Teatru medieval pentru elevii din Palatele și Cluburile Copiilor din țară.
În palmaresul Cercului de Teatru Medieval figurează numeroase trofee și premii obținute la concursurile județene, interjudețene, naționale și internaționale, concursuri desfășurate la Sighișoara, Tg. Mureș, Satu-Mare, Botoșani, Constanța, Pitești, București, Oradea, premii obținute atăt pe echipe cât și individual.
Pe langă participarea la concursurile cuprinse în calendarul competițional, trupele Cameleon, Thalia, Pygmalion, Puck, Carpe Diem, Teen Art au mai participat cu spectacole în cadrul Festivalului de Artă Medievală, la fiecare ediție, din 1997 până în prezent, la Festivalurile de la Mediaș, Copșa-Mică, Râșnov, Bușteni, Brașov, Bahnea, Curtea Comedianților București, etc.
În cadrul cercului, elevii descoperă o lume fascinantă în lumina reflectoarelor, învățând să-și modeleze caracterul în mod plăcut. Cercul de Teatru medieval este locul în care copii de toate vârstele vin să-și petreacă timpul liber în mod plăcut și eficient totodată, loc în care, prin puterea exemplului și prin comparație cu personajele pe care le interpretează, încep să le ințeleagă. Aici fapta cu vorba se împletesc în cel mai plăcut mod, iar inventivitatea debordantă a copiilor ajunge să creeze o lume minunată, lipsită de răutate și egoism, o lume în care fiecare este egal cu fiecare și în care se creează legături de prietenie adevarată între copii de naționalități și condiții sociale diferite.
Dezideratul nostru este: orice visezi se poate îndeplini cu puțin efort și multă voință.


Teatrul T.a.C.T. a fost înființat în luna februarie a anului 2007, inițiatorii proiectului fiind actorii Ștefan Abrudan și Gianina Iconaru, absolvenți ai Universității de Artă Teatrală din Tg. Mureș.
După angajamente și colaborări la teatre din țară (Teatrul Național Tg. Mureș,Teatrul “Maria Filotti”- Braila, Teatrul “G.A. Petculescu”-Resița, Teatrul “ Nottara” București și Teatrul “Libelula” București) cei doi actori au decis să pună bazele acestui proiect.
În acest moment teatrul are în repertoriu spectacole care se adresează cu precădere copiilor (“Vrajitoarea Peticita”,”O capra…Doi iezi… S’un Lup” si “ Greierele si Furnica”).
La realizarea spectacolului “Vrajitoarea Peticita”, Teatrul T.a.C.T. a colaborat cu Eugen Draghin, actor la Teatrul “G.A. Petculescu” Resita, iar la “O capra…Doi iezi …Ș’un Lup” cu regizorul Nelu Roman. La realizarea spectacolelor amintite au mai colaborat: Eleonora Ioanovici, Dan Todea, Elena Istrati, Emilia Toplicean, Emil Panaitescu, Stefana Prozan, Gabriel Radu, Francisc Forgaci și Ciprian Boian.
Pentru viitorul apropiat Teatrul T.a.C.T. Sighișoara pregatește și un repertoriu care să se adreseze spectatorilor adulți.