prim_sighisoara

  • Ansamblul folcloric "Plaiuri Ardelene"
Ansamblul folcloric „Plaiuri Ardelene” este un ansamblu de amatori cu o veche si bogata traditie populara care a luat fiinta la initiativa inimosului si marelui iubitor de folclor, domnul Viorel Radut, in prezent conducatorul ansamblului. Ansamblul este format din dansatori, solisti vocali si instrumentisti, tineri iubitori de folclor autentic, media de varsta fiind cuprinsa intre 14 si 25 de ani.
Programul de dans cuprinde o gama variata de dansuri populare din aproape toate zonele folclorice ale tarii: Somes, Oas, Muntenia, Sibiu, Tarnava. Amintim cateva jocuri reprezentative: Invartita, Hategana, Feciorescul, Braul, Calusarii si nu in ultimul rand, dansurile populare germane, specifice zonei Tarnavei Mari. O nota specifica a dansurilor o constituie ritmul care incepe intr-un tempo mai lent, accelerandu-se din ce în ce mai mult, astfel ca spre sfarsitul dansului, ritmul este alert si plin de viata. De asemenea, o nota distincta o dau strigaturile care insotesc dansurile.
Dansurile sunt de trei tipuri: dansuri specific barbatilor, dansuri specifice femeilor si dansuri de perechi. In cazul dansurilor de perechi dansatorii evolueaza in formatii de 6-8 perechi. Toate aceste elemente se pregatesc sub directa indrumare si supraveghere a celor doi instructori care semneaza coregrafia spectacolelor- doamna Mihaela Chelemen si domnul Adrian Micu.
Instrumentele sunt cele specific tarafului popular: viori, contrabass, acordeon, instrumente de suflat – saxofon- specific zonei Tarnavelor. Solistii instrumentisti si ansamblul evolueaza sub conducerea domnului Alexandru Barabas.
Repertoriul solistilor vocali este variat, fiind inspirit de teme legate de viata-moarte, dragoste, natura, diferite moment ale muncii campului. De asemenea, repertoriul solistilor este de o larga varietate cuprinzand intreaga arie a Podisului Transilvaniei – Tarnave, Sibiu, Valea Muresului, Bistrita Nasaud, etc..
Ansamblul folcloric “Plaiuri Ardelene” are o activitate bogata, efectuand turnee atat in tara cat si in strainatate: Germania, Elvetia, Franta, Italia. Printre planurile de viitor ale ansamblului se are in vedere imbogatirea repertoriului de dansuri specific din Banat si Moldova, promovarea tinerilor iubitori de folclor, si, nu in ultimul rand, exigenta si seriozitate in activitate.
 
  • Ansamblul folcloric "Junii Hetiurului"

Ansamblul folcloric "Junii Hetiurului" a fost înființat în anul 2016 la inițiativa familiei Balu, ce își dorea păstrarea și punerea în valoare a tradițiilor românești. Ansamblul este format în principal din elevi ai Liceului Teoretic Joseph Haltrich. Tinerii sunt instruiți de doi locuitori ai satului Hetiur, Moldovan Mihai și Doru Deac, pasionați de dansul popular românesc. Au participat la diferite competiții și festivaluri de folclor atât în țară, cât și în străinătate.

 

  • Ansamblul folcloric "Românașul"

Înființat în anul 2003, Ansamblul folcloric "Românașul" reunește sub îndrumarea profesorilor săi, copii și tineri între 6 și 35 de ani, cu un excepțional talent coregrafic. Educați de-a lungul timpului în spiritul dragostei și respectului față de valorile autentice ale folclorului românesc, membrii Ansamblului folcloric Românașul au participat la prestigioase festivaluri de gen, din țară și străinătate, obținând premii importante.