prim_sighisoara

  • Corul "Armonia"
Asociatia Corala “Armonia” a fost fondata in anul 1980, la initiativa profesoarei de muzica Bernadeta Szavuly - care de atunci este dirijoarea corului - si a activat sub egida Casei de Cultura a municipiului Sighisoara. Membrii asociatiei sunt in majoritate cadre didactice.
De-a lungul timpului, Asociatia Corala “Armonia” a dobandit o prestigioasa reputatie pe plan intern si international, sustinand concerte in cadrul a numeroase festivaluri corale (Cluj-Napoca, Brasov, Campia Turzii, Blaj, Tg. Mures, Berna, Viena sau Paris), dar si sute de concerte proprii. Activitatea asociatiei s-a remarcat, de asemenea, prin participarea la simpozioane, cenacluri literare, festivaluri de arta medievala, de muzica veche etc. De-a lungul anilor, Asociatia Corala “Armonia” a sustinut concerte in strainatate, la invitatia unor asociatii culturale si caritabile, cum ar fi cele din Elvetia, Ungaria, Belgia, Austria, Republica Moldova, Cehia si Italia. In iarna anului 1995 a fost invitata la Parlamentul Romaniei, pentru a sustine un concert de colinde, iar in primavara lui 1996, tot la Parlament, a prezentat un program de muzica religioasa pascala.
In 2003 a reprezentat Romania la Festivalul International de Colinde de la Viena, invitatia fiind repetata si in 2005. Cu ocazia aniversarii unui sfert de veac a inregistrat doua CD-uri, cu sprijinul postului Radio Tirgu Mures si sub egida Casei de Cultura a municipiului Sighisoara, pe care sunt incluse 34 de piese corale: madrigaluri, prelucrari folclorice, colinde si cantece de iarna.
 

 

  • Corul " Vox Animi"
Corul Catredalei Ortodoxe Romane din Sighisoara a fost infiintat in anul 1937 de catre prof. dirijor, compozitor si scriitor Ilarion Cocisiu, iar din 15 mai 2003 este o asociatie corala nou infiintata sub denumirea „VOX ANIMI”.
Formatia corala a asociatiei are in componenta aproximativ 35 membri, organizati pe patru voci sopran, alt, tenor si bas.
Asociatia si corul acesteia sunt conduse de inimoasa profesoara de muzica ANA RODICA PREOTEASA care are o activitate muzicala cunoscuta de iubitorii acestui gen de muzica atat in tara cat si in strainatate.
In momentul de fata repertoriul corului „VOX ANIMI” cuprinde un program de colinde de Craciun, dupa care s-a inregistrat si un CD si un program de prelucrari folclorice romanesti si sasesti cu care ne prezentam la diferite festivaluri din tara si strainatate. De pilda in 2007 am participat la a XVII-a editie a festivalului din Praga unde am obtinut medalia de bronz.
Scopul fundamental si general al asociatiei este insa misiunea de caritate, urmarind ajutorarea saracilor si defavorizatilor in varsta, promovarea traditiilor si culturii.

 

  • Corul "Nicolae Bogdan"
Corul „Nicolae Bogdan” a luat fiinta mai intai ca un cor fara un nume propriu, apartinand de Casa de Cultura Sighisoara, in urma dizolvarii Corului de Camera al Casei de Cultura Sighisoara. In noiembrie 2005, un nucleu de 6 persoane iubitoare de muzica si loiale dirijorului prof. Nicolae Bogdan, alaturi de acesta au decis sa constituie un nou cor. Timp de o luna au cautat noi membrii si piese pentru un repertoriu inedit: doar prelucrari folclorice din Transilvania. A urmat o munca asidua pentru insusirea repertoriului, pentru omogenizarea vocilor, pentru acomodarea cu stilul dirijoral al indragitului profesor.
Repertoriul de colinde din zona noastra a fost bine primit de public. In mod neasteptat profesorul si dirijorul corului s-a stins din viata. Membrii corului au hotarat ca unul din membrii sai, doamna Anda Moldovan, ucenic sarguincios al domnului profesor Nicolae Bogdan, sa preia conducerea dirijorala, indemnand-o sa duca mai departe visul maestrului. Si pentru ca numele lui nu trebuia dat uitarii au decis in unanimitate sa numeasca corul „Nicolae Bogdan”.
Parte din piesele noului repertoriului fusesera selectate de el dar nu intrasera in lucru. Asa ca ele au fost incluse in program, bine pregatite si prezetentate cu diverse ocazii in concerte si recitaluri alaturi de alte coruri sighisorene sau chiar alaturi de mari artisti cum este Felicia Filip, orchestra Operei din Brasov si dirijorul Ciprian Teodorascu. De asemenea, la invitatia Parintelui Protopop Ovidiu Dan a inceput o colaborare cu biserica, dand raspunsuri in timpul Sfintei Liturghii.
In prezent corul numara 25 de membrii si se constituie in Asociatia Corala „Nicolae Bogdan”. Repertoriul cuprinde prelucrari folclorice, colinde populare si piese religioase.