prim_sighisoara

Blois - Franţa

Primul protocol de parteneriat s-a semnat în anul 1995 cu oraşul francez BLOIS. Primul contact s-a făcut de fostul primar Jack Lang, în anul 1989, el a vizitat Sighişoara şi a observat asemănările dintre cele două oraşe: sâmburele istoric, obiectivele turistice, numărul de locuitori şi suprafaţa oraşului. La sfârşitul anului, după încă o vizită a delegaţiei franceze, Blois a trimis un transport cu ajutoare în Romania, pentru Sighişoara.

Legătura cu oraşul francez a rămas activă în timp şi au avut loc schimburi culturale şi vizite reciproce ale autorităţilor oficiale, dar şi ale elevilor şi profesorilor. Locuitorii celor două oraşe s-au împrietenit şi au contacte şi astăzi.

Cele două oraşe au dezvoltat proiecte comune, în domeniul economic, antrepenori din Sighişoara au participat la un târg în Blois, în domeniul tineretului. Grupul de tineri din Sighişoara împreună cu tinerii din Blois şi alte oraşe partenere au organizat în 1998 sărbătoarea Europa, au restaurat zidul unui cartier, au participat în anul 2000 la seminarii cu teme europene în Sighişoara şi în anul 2007 în Blois.

Contactele oficiale au fost întreţinute în toţi aceşti ani, dar o legătură strânsă s-a făcut între cele două asociaţii „Blois-Sighişoara” şi „Sighişoara-Blois”, care au întreprins multe acţiuni împreună pentru biblioteci sau şcoli.

Pagina oficială: http://www.blois.fr/