prim_sighisoara

CETATEA MEDIEVALĂ

Complex medieval de arhitectură militară, civilă şi ecleziastică de valoare europeană, Cetatea Sighişoara este singura cetate medievală locuită în întregime din Sud-Estul

Complex medieval de arhitectură militară, civilă şi ecleziastică de valoare europeană, Cetatea Sighişoara este singura cetate medievală locuită în întregime din Sud-Estul Europei.
Parte a Patrimoniului Universal UNESCO începând cu anul 1999, Cetatea medievală Sighişoara este un punct de atracţie pentru turişti din întreaga lume care vin să-i descopere farmecul descris în cronici şi recreat în timpurile moderne în cele mai neaşteptate moduri...
Cetatea Sighişoara “cea mai frumoasă şi mai bine păstrată cetate orăşenească din Transilvania” a primit de-a lungul timpului apelative ca “Perla Transilvaniei”, “Mărgaritar al Transilvaniei”, “Nürnberg transilvănean”. Sighişoara este şi astăzi un veritabil oraş-muzeu, oferind vizitatorului modern şansa de a realiza o întoarcere în timp, în atmosfera medievală de acum câteva sute de ani.
Odată cu consolidarea economică şi, mai ales, în urma organizării şi întăririi breslelor, cetatea se extinde luând, înc din secolul XV, forma actuală. Breslele mai importante şi mai bogate răspund de ridicarea şi fortificarea unei anumite porţiuni din cei 930 m ai zidului cetăţii, înălţând câte un turn de apărare. Zidul cetăţii a fost ridicat în trei etape: în secolele XIV-XV avea 3 – 4 m şi creneluri care permiteau să se tragă cu arcul şi cu arbaleta; în secolul XVI zidul e înaltat cu încă 2 m şi se practică deschizăturile pentru armele de foc: goluri de tragere, guri de aruncare; după 1630 şi mai ales după incendiul din 1676, zidul atinge o înalţime de 8 – 10 m.          
Cele nouă turnuri ale cetăţii constituie interesante vestigii ale arhitecturii medievale: Turnul cu Ceas, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Fierarilor.