TURNURILE CETĂŢII
Turnul cu Ceas principalul punct de intrare în cetate, opus celui străjuit de Turnul Croitorilor, se numeşte aşa datorită ceasului cu figurine, unic în ţara noastră, aflat la etajul al patrulea; el constituie o imagine simbol a Sighişoarei şi, spre deosebire de celelalte turnuri, ridicate şi apărate de diferite bresle, Turnul cu ceas aparţinea întregii comunităţi, fiind sediul autorităţii publice. În prezent Turnul cu Ceas adăposteşte Muzeul de Istorie al municipiului Sighişoara.
Turnul Cositorarilor este o altă imagine care oglindeşte zbuciumata istorie a cetăţii. Alături de Turnul cu Ceas el domină partea de jos a oraşului, având o excepţională poziţie de apărare. Urmele de ghiulele se pot vedea şi astăzi pe zidurile lui. Turnul este completat de Galeria Puşcaşilor, unică în arhitectura cetăţii.
Turnul Măcelarilor este o construcţie octogonală înălţată pe o bază hexagonală pentru a se obţine câmp de vedere peste bastionul situat în faţa sa.
Turnul Cizmarilor aşezat în partea de NE a cetăţii, este menţionat în 1521, reconstruit în 1650 şi modificat în 1681. El poartă pecetea arhitecturii baroce. Turnul a avut în faţa sa şi un bastion de artilerie, demolat în 1846, găzduieşte astăzi sediul postului local de radio.
Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XIV-lea. Este situat în partea opusă Turnului cu ceas şi străjuieşte a doua poartă de acces în cetate.
Turnul Cojocarilor se află la foarte mică distanţă de Turnul măcelarilor, de care este legat prin poarta Törle. Turnul este modest ca dimensiuni şi forme, de plan pătrat, datând din secolul al XV-lea.
Turnul Fierarilor este situat în spatele Bisericii Mănăstirii. A fost ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al bărbierilor. Pe o bază dreptunghiulară, apare masiv şi relativ scund văzut dinăuntrul cetăţii, dar este impunător văzut din afară întrucât are latura de răsărit la baza zidului.
Turnul Frânghierilor transformat azi în locuinţă a paznicului bisericii cimitirului, este singurul turn locuit din cele 9 păstrate până azi. Importanţa lui constă mai ales în faptul că în subsol s-au găsit urmele unor creneluri astupate, dovadă că, a fost ridicat pe zidul străvechii cetăţui.
Turnul Tăbăcarilor este unul dintre cele mai vechi şi atât de modest încât nici nu pare a fi fost turn de apărare. Ridicat în plan pătrat, cu acoperişul într-o singură apă, avea drept scop mai ales apărarea curţii interioare a Turnului cu ceas.