prim_sighisoara

28.07.2020

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Listă in vigoare de la data de 27.07.2020 ora 0:00

20.07.2020

Ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență-  măsuri  pentru protecția populației

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a fost  convocat luni 20.07.2020,  pentru a analiza situația și a stabilit noi măsuri la nivel local, în vederea prevenirii riscului de răspândire a infecției cu Covid-19  precum și pentru analiza situației generate de repetatele incendii la Depozitul de deșeuri din municipiu.

Primarul municipiului, Ovidiu Mălăncrăvean  a prezentat o situație generală despre aplicarea în municipiul Sighișoara a măsurilor prevăzute de starea de alertă.

În cadrul întâlnirii s-au analizat solicitările de organizare a unor activități culturale cu public și s-a decis ca în cazul în care fluxul de participanți nu poate fi strict controlat, evenimentele să fie amânate, până la momentul la care nu va mai  exista risc de infectare.

Directorul Spitalului Municipal Sighișoara, dr Tanaszi Sarolta, a precizat că trebuie evitată organizarea unor evenimente la care nu există un control strict, cu perimetrul bine izolat, pentru prevenirea răspândirii virusului și a fost propusă în unanimitate amânarea evenimentelor până la momentul în care nu va exista risc de infectare.

În ședința Comitetului  Local pentru Situații de Urgență Sighișoara s-a analizat și situația  generată de repetatele incendii la Depozitul de deșeuri din municipiu și  modul de intervenție a operatorului care administrează depozitul, făcându-se referire și la  lipsa unor măsuri de prevenire.

În ședință s-a specificat că s-a solicitat în mai multe rânduri administratorului Depozitului de deșeuri menajere să ia măsurile de prevenire dar și de intervenție în situația unor incendii, precum aducțiune de apă, tuburi de izolare, achiziționarea unei autospeciale de stingere a incendiului și alte măsuri propuse de I.S.U. Mureș, fără ca acestea să fie puse în aplicare de către administrator până în prezent.

S-a propus adoptarea unei rezoluții prin care C.L.S.U. Sighișoara să ceară Consiliului Local Sighișoara analizarea acestor aspecte și punerea în vedere a administratorului a respectării prevederilor contractului de administrare a Depozitului.

Primarul municipiului, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean a precizat că decizia va aparține Consiliului Local dar gravitatea situației care afectează sănătatea populației a determinat includerea acestui subiect pe ordinea de zi a ședinței CLSU.

Tot în ședința Comitetului  Local pentru Situații de Urgență din 20.07.2020,  s-a atras atenția și asupra intensificării controalelor vizând respectarea măsurilor de prevenire coronavirus iar primarul municipiului Ovidiu Mălăncrăvean a precizat că a solicitat  administratorilor supermarketurilor din municipiu să își intensifice acțiunile de prevenire a  cerșetoriei în perimetrul acestor unități.

23.06.2020

‼️Lista actualizată a statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare începând cu data de 23.06.2020, ora 0:00.

✅În baza Hotărârii nr. 31 din 22.06.2020 privind instituirea excepției de la măsura carantinării / izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European și a analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea masurilor de carantina/izolare.

Astfel, începând cu data de 23.06.2020, ora 00.00, și persoanele care vin în România din Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană) sunt exceptate de la măsura carantinării / izolării, dacă sunt asimptomatice.
Potrivit Comitetului Național pentru Situații de Urgență, statele pentru care este introdusă măsura exceptării de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin în România, sunt:
➡️Austria
➡️Bulgaria
➡️Cehia
➡️Cipru
➡️Croația
➡️Confederația Elvețiană
➡️ Estonia
➡️Finlanda
➡️Franța metropolitană(teritoriul european al Franței)
➡️Germania( cu execepția districtului Kreis Gutersloh care este zona galbena)
➡️Grecia
➡️Irlanda
➡️Islanda
➡️Italia
➡️Letonia
➡️Liechtenstein
➡️Lituania
➡️Malta
➡️Norvegia
➡️Slovacia
➡️Slovenia
➡️Ungari

 

15.06.2020

‼️Lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare începând cu data de 15.06.2020, ora 0:00.

Potrivit Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
, statele pentru care este introdusă măsura exceptării de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin în România, sunt:
➡️Austria
➡️Bulgaria
➡️Cehia
➡️Cipru
➡️Croația
➡️Confederația Elvețiană
➡️Germania
➡️Grecia
➡️Islanda
➡️Letonia
➡️Liechtenstein
➡️Lituania
➡️Malta
➡️Norvegia
➡️Slovacia
➡️Slovenia
➡️Ungaria

 

27.04.2020

‼️Cazare și masă asigurate de Primăria Sighișoara personalului medico-sanitar și celui din sistemul de protecție socială.

Peste 100 de persoane, personal medico-sanitar și angajați din sistemul de protecție socială beneficiază de cazare și trei mese pe zi asigurate de Primăria Sighișoara pentru protejarea acestora, a familiilor lor precum și a celorlalți cetățeni.
Pentru personalul medico-sanitar care interacționează cu pacienții se asigură cazare și masă în perioada repausului dintre ture sau gărzi, iar pentru personalul din centrele de protecție socială de pe raza municipiului asigurăm cazarea pe perioada de 14 zile de izolare preventivă la locul de muncă. Aceștia sunt cazați în hoteluri și spații de cazare din pensiuni asigurate de Primărie, pentru a nu expune la risc de infectare membrii familiei și comunitatea.
“Am asigurat cazare și masă nu doar pentru personalul medico-sanitar ci și pentru personalul angajat al Centrelor de îngrijire și asistență socială a persoanelor vârstnice și pentru Complexul de servicii pentru Copilul cu deficiențe neuropsihiatrice Sighișoara și personalul de la Centrul Creștin Social Medical de Zi. Ne-am asigurat că serviciile oferite sunt de calitate pentru aceste persoane care nu pot sta acasă pe perioada pandemiei pentru protejarea familiilor lor și a comunității” primar, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean.
Contractarea unităților de cazare se face în funcție de solicitările din partea unității medicale și a unitățiilor de protecție socială respectând prevederile ordonanțelor militare și a celorlalte acte normative în vigoare.

15.04.2020

Continuă acțiunile de dezinfecție

Municipiul Sighișoara anunță că pentru prevenirea răspândirii virusului COVID 19, SC Schuster Ecosal SRL continuă activitățile de dezinfecție, inclusiv a platformelor de colectare a deșeurilor, respectiv containere pentru deșeuri și a punctelor de colectare, respectiv a coșurilor de gunoi. În cadrul programului sunt dezinfectate cele 512 coșuri de gunoi și 76 platforme pentru colectarea deșeurilor amplasate pe raza municipiului.
În graficul de dezinfecție sunt incluse și scările de bloc, spațiile publice, stațiile de autobuz, locurile de joacă și parcurile din Sighișoara, în acțiunea de dezinfecție fiind angrenați cei doi operatori: SC Schuster Ecosal și SC Ecoserv Sig SRL.

 

 

08.04.2020

‼️ INFORMAȚI-VĂ DOAR DIN SURSE OFICIALE‼️

⚠️Gestionarea mediatizării subiectelor legate de noul Coronavirus COVID-19 se realizează de către Grupul de Comunicare Strategică înființat prin Hotărârea nr 2/24.02.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

⚠️Pentru a contribui la informarea corectă și la diseminarea informațiilor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, vă invităm să vă informați doar din surse oficiale.

În acest sens, vă rugăm să accesați site-urile de mai jos:

📌Ministerul Afacerilor Interne: https://www.mai.gov.ro/utile/
Hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență: https://gov.ro/ro/masuri

📌Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19): http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-resp…/
Ministerul Sănătății: http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
Institutul Național de Sănătate Publică: https://www.cnscbt.ro/
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor: https://www.ecdc.europa.eu/en

📌Organizația Mondială a Sănătății: https://www.who.int/home

📌Cetățenii sunt rugați să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Vă informăm că transmiterea de informații false prin intermediul rețelelor sociale constituie infracțiune și se pedepsește conform art. 404 Cod Penal cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

‼️Măsuri suplimentare pentru protejarea medicilor și a populației.

⚠️Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean a transmis sighișorenilor următorul mesaj :

Dragi sighișoreni,
Având în vedere situația epidemiologică actuală, vă informez că a fost emis Ordinul Ministrului Sănătății nr. 555/2020 publicat în Monitorul Oficial din 07 aprilie 2020, privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți, care include și Spitalul Sighișoara Compartimentul Pneumologie, alături de spitalele din Târgu Mureș în Lista spitalelor de suport.
Ordinul emis de Ministrul Sănătății are caracter imperativ, acesta trebuie respectat, conform Ordonanței de urgență nr 1/1999 privind regimul stării de asediu și a stării de urgență.

Pentru protecția populației, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale, al familiilor acestora și a comunității, am luat legătura cu administratorii de hoteluri din oraș pentru a asigura cazarea personalului medical.
Managerul Spitalului Municipal m-a informat că personalul din Compartimentul Infecțioase și Pneumologie, se cazează începând din aceste zile în spațiile de cazare hoteliere identificate, pentru repausul între ture sau gărzi.
Medici din Târgu Mureș s-au mutat în Sighișoara, conform planului de măsuri, pentru a asigura suport și pentru aceștia fiind puse la dispoziție spații de cazare în regim hotelier.

Trebuie să fim alături de personalul medical.
Să sprijinim cadrele medicale și pe cei care au nevoie de ajutor.
Acum avem nevoie de solidaritate!

Având în vedere că pe rețelele sociale apar unele informații menite a genera panică și a zădărnici munca celor angrenați în procesul combaterii bolilor, vă rugăm să dăm dovadă de responsabilitate și să nu răspândim pe rețelele de socializare, sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale. Gestionarea mediatizării subiectelor legate de noul coronavirus se realizează de către Grupul de Comunicare Strategic înființat prin Hotărârea nr. 2/24.02.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Împreună luptăm pentru sănătatea noastră, a tuturor!

https://www.facebook.com/1941484399432341/photos/pcb.2671923476388426/2671923266388447/?type=3&theater

Primarul municipiului Sighișoara,
Prof. Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean

06.04.2020

‼️Polițiști din cadrul Poliției Locale Sighișoara alături de colegii din Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și jandarmi desfășoară  acțiuni pe raza municipiului Sighișoara pentru verificarea modului de respectare a reglementărilor legale instituite în această perioadă a stării de urgenţă.

Aceștia efectuează acțiuni pentru păstrarea ordinii și liniștii publice, combaterea cerșetoriei dar și acțiuni de verificare a aplicării măsurilor stabilite prin ordonanţele militare adoptate, completarea declarației pe propria răspundere precum și respectarea măsurii izolării la domiciliu.

Forțele de ordine sunt prezente în teren și acționează în sistem integrat, în vederea asigurării unui climat optim de siguranță publică.

Totodată angajații Poliției Locale Sighișoara sprijină persoanele cu vârsta de peste 65 de ani fără aparținători și persoanele aflate în dificultate care solicită ajutor.

01.04.2020

‼️Măsuri de protecție COVID-19 - Nu se va amenaja anul acesta punct de sacrificare a mieilor în Piața Agroalimentară Sighișoara

📌Având în vedere prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență, pentru respectarea măsurilor stabilite în ședinta Comitetului Local pentru Situații Speciale de Urgență, precum și celelalte mãsuri de protecție care sã previnã infectarea cu COVID-19, SC Ecoserv Sig SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local Sighișoara anunță că anul acesta nu va fi amenajat punctul de sacrificare a mieilor în Piața Agroalimentară Sighișoara.
📌Ținând cont de apropierea Sãrbãtorilor Pascale Catolice și Ortodoxe, moment în care tradițional se consumã carne de miel, ANSVSA anunțã cã sacrificarea mieilor se realizeazã în unitãțile de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificare de ovine, lista acestor unități fiind publicată pe site-ul instituției www.ansvsa.ro.

 

‼️Se demarează acțiunea de dezinfecție și montare a dispozitivelor cu soluții dezinfectante la blocurile de locuințe din Sighișoara

⚠️Dezinfecția se realizează pe casa scărilor, precum și în alte spații comune, în Sighișoara urmând a fi dezinfectate 560 de scări de bloc aparținând asociațiilor de proprietari și locatari de pe raza municipiului.
⚠️În ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, privind aprobarea unor măsuri pentru gestionarea bolilor înalt contagioase, desfășurată în data de 31.03.2020, s-a aprobat încredințarea către S.C. Ecoserv Sig S.R.L. a sarcinii de a asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza municipiului Sighișoara și de a dezinfecta casa scărilor precum și spațiile comune ale blocurilor, o dată pe săptămână. Substanța dezinfectantă folosită se regăsește în Registrul Național al Produselor Biocide aprobat de Ministerul Sănătății.
⚠️ Acțiunile de dezinfecție se realizează în intervalul orar 7.00-15.00, administratorii asociațiilor de proprietari/locatari unde se vor desfășura aceste acțiuni urmând a fi anunțați cu privire la intervalul orar, modul de desfășurare a acțiunii, date referitoare la substanța folosită.
⚠️ Pentru ziua de 31.03.2020 au fost programate asociațiile de proprietari de pe str. Anton Pann, iar în 01.04.2020 au fost programate acțiuni de dezinfecție la asociațiile de pe străzile Dumbravei, Plopilor și Mihai Viteazu, toate scările de bloc urmând a fi programate în decurs de o săptămână.
⚠️ S.C. Ecoserv Sig S.R.L. continuă zilnic și activitățile de dezinfecție a spațiilor publice, stațiilor de autobuz, locurilor de joacă și a parcurilor.

 

‼️PLAN DE MĂSURI PENTRU SPRIJINIREA PERSOANELOR VÂRSTNICE
‼️Pentru a veni în sprijinul vârsnicilor sighișoreni Direcția de Asistență Socială Sighișoara stabilește următoarele măsuri:

✔️Se vor identifica prin toate mijloacele posibile persoanele vârstnice fără susținători sau altă formă de ajutor (evidențe proprii, medici de familie, asociații de proprietari, preoți, O.N.G.-uri, sesizări din partea populației, materiale informative, etc);

✔️Pentru sesizarea cazurilor de persoane peste 65 de ani, singure, izolate social, fără aparținători sau altă formă de ajutor (membri de familie, rude, vecini, prieteni), Direcția de Asistență Socială Sighișoara și Platforma Sighișoara Unită pun la dispoziție numere de telefon în vederea luării acestora în evidență, precum și pentru solicitarea de alimente, produse de igienă și medicamente, conform procedurii care face parte din prezentul Plan de măsuri, astfel:
Direcția de Asistență Socială Sighișoara:
- telefon: 0744.537.737 sau 0265.771285, de luni până joi, între orele 8.00-16.30 și vineri între orele 8.00-14.00;
Platforma Sighișoara Unită:
- telefon: 0746.787.174 sau 0746.790.133;

✔️Se va completa o fișă de convorbire telefonică, conform Anexei nr. 1 la prezentul Plan, în vederea identificării situației socio-economice și a nevoilor persoanei vârstnice.

✔️Persoanele vârstnice care dispun de venituri vor fi informate asupra posibilității de a achiziționa direct produse alimentare și produse de strictă necesitate de la agenți economici din municipiu care livrează la domiciliu aceste produse, cu indicarea agenților economici care desfășoară astfel de activități și numere de contact.

✔️Cu aportul voluntarilor Sighișoara Unită, persoanele vârstnice fără susținători sau altă formă de ajutor, care nu pot părăsi domiciliul, pot fi sprijinite, la cerere, în efectuarea cumpărăturilor de strictă necesitate, costul produselor solicitate fiind suportat de către beneficiar.

✔️În virtutea parteneriatului încheiat între Municipiul Sighișoara și Fundația Centrul Creștin Social Medical de Zi, persoanelor vârstnice fără susținători sau altă formă de ajutor și fără venituri proprii, li se va asigura hrana zilnică, prin ridicarea acesteia de către beneficiari de la cantina Centrului Creștin Social Medical de Zi, în intervalul orar în care este permisă circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, sau, după caz, prin livrarea la domiciliul persoanei vârstnice.

✔️Direcția de Asistență Socială Sighișoara va ține o evidență a persoanelor cărora li s-a oferit suport.

✔️Se vor întocmi afișe și anuțuri și se va proceda la informarea cetățenilor cu privire la procedurile și măsurile de sprijin aprobate.

‼️PROCEDURA DE SPRIJINIRE A PERSOANELOR VÂRSTINCE FĂRĂ SUSȚINĂTORI SAU ALTĂ FORMĂ DE AJUTOR DIN MUNICIPIUL SIGHIȘOARA

📌Persoanele vârstnice sunt definite în contextul prezentei proceduri ca persoane peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor, care necesită sprijin în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

📌Se efectuează permanent activități de identificare a persoanelor vulnerabile prin verificările evidențelor proprii, comunicare cu medici de familie, asociații de proprietari, preoți, O.N.G.-uri, sesizări din partea populației, materiale informative sau orice altă cale oportună.

📌Se contactează fiecare persoană referită către Direcția de Asistență Socială Sighișoara și Platforma Sighișoara Unită care se adresează telefonic la numerele de telefon puse la dispoziție.

📌Se completează fișa de convorbire telefonică aprobată conform Anexei 1 la prezentul Plan.

📌 Persoanele vârstnice care dispun de venituri sunt informate asupra posibilității de a achiziționa direct produse alimentare și produse de strictă necesitate de la agenți economici din municipiu care livrează la domiciliu aceste produse, cu indicarea agenților economici care desfășoară astfel de activități.

📌 Echipele vor contacta telefonic persoanele solicitante, pentru a le comunica ziua și ora când vor prelua banii și lista și/sau le vor livra produsele. Echipele vor preda alimentele și/sau produsele de strictă necesitate, bonul fiscal și restul, după caz, dacă au intrat în posesia banilor odată cu lista de cumpărături, respectiv vor primi contravaloarea lor la livrarea produselor.

📌Se va stabili de comun acord data următorului contact telefonic.

📌 Livrareava fi consemnată într-un registru de evidență creat pentru această categorie de beneficiari.

📌Direcția de Asistență Socială Sighișoara va întocmi lista cu persoanele vârstnice identificate, listă ce va fi comunicată săptămânal Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Mureș.

📌În cazul în care se identifică o persoană vârstnică în risc iminent pentru care nu se pot lua măsuri la nivel local, se va solicita sprijinul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în vederea identificării sprijinirii acesteia (eventual ocrotirea într-un centru de îngrijire pentru persoane vârsntice, centru de îngrijire și asistență, sau altele, după caz).

📌Se vor identifica agenții economici disponibili să doneze alimente și produse de strictă necesitate spre a fi distribuite gratuit persoanelor vârstnice fără susținători sau altă formă de ajutor și fără venituri.

📌În toate activitățile persoanele implicate în interacțiunea directă cu persoanele vârstnice sau vulnerabile vor purta legitimații iar persoanele vârstnice vor fi inștiințate telefonic cu privire la persoana care îl va contacta la domiciliu. Se iau aceste măsuri în vederea prevenirii manipulării sau oricărei forme de înșelăciune a persoanelor vulnerabile.

📌Le este interzis voluntarilor și reprezentanților Direcției de Asistență Socială Sighișoara care prezintă simptome COVID-19 sau alte probleme medicale care pot pune în pericol sănătatea beneficiarilor, să interacționeze direct cu persoanele din grupul țintă.

 

 

‼️ÎN ATENȚIA AGENȚILOR ECONOMICI‼️

Municipiul Sighișoara anunță operatorii economici de pe raza administrativ-teritorială, care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență, că potrivit prevederilor Ordonanței nr 4 din 29 martie privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, trebuie să își organizeze programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00 - 13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

 

 

‼️MĂSURI SUPLIMENTARE DE PROTECȚIE A SIGHIȘORENILOR‼️
Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a adoptat noi măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara convocat marți 31.03.2020, a analizat situația și a stabilit noi măsuri la nivel local, în vederea prevenirii riscului de răspândire a infecției cu Covid-19.

📌Se aprobă încredințarea către S.C. Ecoserv Sig S.R.L. a sarcinii de a asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza municipiului Sighișoara, de a dezinfecta casa scărilor precum și spațiile comune ale blocurilor, respectiv o dată pe săptămână.

📌Se aprobă planul de măsuri propus de Direcția de Asistență Socială Sighișoara, cu privire la sprijinul oferit persoanelor peste 65 de ani, fără susținători, care necesită ajutor.

📌 Intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție în municipiul Sighișoara, dacă se va impune acest lucru, se vor folosi echipe de intervenție, utilaje și materiale din partea celor trei operatori de utilități, respectiv S.C. SCHUSTER ECOSAL S.R.L., S.C. ECOSERV SIG S.R.L. ȘI S.C. AQUASERV S.A., în baza unui grafic detaliat întocmit de către Serviciul Tehnic, Investiții, Urmărire Contracte, Monitorizare Servicii de Utilități Publice și/sau în baza unor comenzi întocmite în acest sens.

25.03.2020

‼️IMPORTANT ‼️

Având în vedere recomandările autorităților pentru populație de a evita deplasările și a rămâne în casă, pentru prevenirea răspândirii COVID 19 pe raza municipiului, Primăria Municipiului Sighișoara, prin Direcția de Asistență Socială și Platforma Sighișoara Unită identifică, monitorizează și sprijină persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, fără aparținători sau alte forme de sprijin social, care nu au posibilitatea să se aprovizioneze cu alimente și medicamente sau care se află în alte situații dificile.

Pentru a realiza o bază de date a acestor persoane și pentru a intra în contact cu asistenții sociali, Direcția de Asistență Socială și Sighișoara Unită, pun la dispoziție următoarele numere de telefon:

  • Direcția de Asistență Socială Sighișoara la telefon 0744.537.737 sau 0265.771285, de luni până joi, între orele 8.00-16.30 și vineri între orele 8.00-14.00 sau la adresa de email das@sighisoara.org.ro

  • Sighișoara Unită la telefon 0746.787.174 sau 0746.790.133 sau la adresa de email sighisoaraunita@gmail.com

Totodată, facem apel la asociațiile de proprietari, preoți, medici de familie, ONG-uri, asociații, fundații și persoane fizice să sprijine autoritățile locale și să ne semnaleze la numerele de telefon de mai sus dacă au cunoștință de astfel de cazuri, pentru a le include în evidențe și pentru a le oferi sprijin.

Voi stați acasă, noi vă ajutăm!

 

‼️Se prorogă termenul de plată al impozitelor și taxelor conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 29/2020‼️

Municipiul Sighişoara aduce la cunoștința contribuabililor persoane fizice şi juridice, că termenul de plată de 31 martie inclusiv pentru impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport, se prorogă până la data de 30 iunie 2020, conform prevederilor art. V din Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare:          

       ”ART. V

    (1) În anul 2020, termenul de 31 martie inclusiv, prevăzut la art. 462 alin. (1), art. 467 alin. (1) şi la art. 472 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 iunie inclusiv.

    (2) În anul 2020, termenul de 31 martie inclusiv, prevăzut la art. 462 alin. (2), art. 467 alin. (2) şi art. 472 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea bonificaţiei stabilite de consiliul local, se prorogă până la data de 30 iunie inclusiv.”

         De asemenea conform art. VII alin. (1) și alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, se prorogă termenul de plată pentru taxa de afișaj (taxă firmă și taxă afișaj), taxa circulație și taxa salubrizare, ridicare, transport deșeuri abandonate:

       ”ART. VII

    (1) Pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la încetarea, potrivit alin. (4), a măsurilor prevăzute de prezentul articol nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere conform Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) Prin derogare de la prevederile art. 157 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţiile fiscale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate obligaţii fiscale restante.”

 

24.03.2020

‼️MĂSURI SUPLIMENTARE DE PROTECȚIE A SIGHIȘORENILOR‼️
Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a adoptat noi măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19
 

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara convocat luni 23.03.2020, a analizat situația și a stabilit noi măsuri la nivel local, în vederea prevenirii riscului de răspândire a infecției cu Covid-19.

S-a prelungit termenul de suspendare a activității unităților de învățământ, inclusiv a creșelor, până la data de 21 aprilie 2020.

Pentru evitarea aglomerării în mijloacele de transport public local s-a dublat numărul de autovehicule în orele de vârf (dimineața, amiaza și seara), iar în restul zilei va circula un singur autobuz la interval de o oră pe fiecare rută.

Programul  de lucru cu publicul la S.P.C.L.E.P. Sighișoara se va derula de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 11.00 iar programarea oficierii cununiilor civile se suspendă pe perioadă nedeterminată. Căsătoriile civile programate până la data de 23.03.2020 se vor oficia conform programărilor.

Pentru evitarea aglomerării în Piața Agroalimentară Sighișoara, se permite accesul unui număr de maximum 100 persoane/suprafața pieței. Se suspendă activitatea magazinelor/spațiilor comerciale care desfășoară comerț cu produse nealimentare din perimetrul Pieței Agroalimentare. 

Se suspendă activitățile de interes local a persoanelor care beneficiază de ajutor social.

Acțiunile de curățare, spălare și dezinfectare a zonelor aglomerate, se vor efectua de către operatorul de salubritate S.C. SCHUSTER ECOSAL S.R.L cel puțin o dată pe zi.

Precizăm că în Componența acestui Comitet Local pentru Situații de Urgență intră reprezentanți ai Primăriei Municipiului Sigișoara, ai serviciilor publice, ai Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar-Veterinare, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai societăților de utilități, precum și reprezentanți ai instituțiilor locale care asigură ordinea și liniștea publică

 

20.03.2020

‼️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a adoptat noi măsuri pentru combaterea infecției cu Covid-19‼️

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara convocat joi 19.03.2020, a analizat situația și a stabilit noi măsuri la nivel local, referitoare la gestionarea situațiilor de urgență în contextul riscului de răspândire a infecției cu Covid-19, în urma instituirii Stării de urgență pe teritoriul României.

În cadrul ședinței s-a stabilit impunerea unor măsuri privind intensificarea acțiunilor de curățare, spălare și dezinfectare a domeniului public din municipiul Sighișoara, în zona farmaciilor, instituțiilor publice, lăcașurilor de cult (în fiecare zi de duminică, dimineața), de către operatorii de salubrizare și de utilități publice.

Pentru persoanele izolate la domiciliu pe raza municipiului Sighișoara, care se află în evidență și monitorizare de Direcția de Sănătate Publică Mureș, au fost alocate sume necesare în vederea asigurării hranei zilnice.

S-a luat măsura închiderii parcului și a locului de joacă de pe strada Crizantemelor, pe perioadă nedeterminată.

De asemenea, operatorii privați de transport care asigură transportul persoanelor la locul de muncă, respectiv la agenții economici de pe raza municipiului Sighișoara au obligația de a dezinfecta autovehiculele de transport.

Operațiunile de dezinfecție a autovehiculelor de transport se vor efectua de 3 ori pe zi sau de fiecare dată când se impun aceste măsuri. Se vor utiliza exclusiv substanțele dezinfectante care se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide, aprobat de Ministerul Sănătății. Șoferii sunt obligați să dețină și să completeze graficul care va cuprinde numele, prenumele și semnătura  persoanei care a realiat dezinfecția, data, ora, tipul de dezinfectant folosit și concentrația acestuia.

 

19.03.2020

‼️📢INFORMAȚII URGENTE PENTRU CETĂȚENII CARE SE ÎNTORC DIN STRĂINĂTATE📢‼️

⚠️Având în vedere situația epidemiologică la nivel global generată de coronavirusul COVID -19, precum și evoluția infecțiilor pe teritoriul României, a demersurilor întreprinse în vederea gestionării și prevenirii răspândirii virusului, toți cetățenii care se întorc din străinătate, vor intra în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data sosirii în localitate, urmând de îndată să informeze autoritățile locale, respectiv Poliția Municipiului Sighișoara – tel.0265.77.12.12 și Primăria Municipiului Sighișoara – tel. 0265.77.12.80.

⚠️Autoritățile locale întocmesc baza de date cu aceste persoane, urmând a fi transmisă Direcției de Sănătate Publică Mureș, instituție abilitată să stabilească măsurile ce se impun pentru fiecare caz în parte.

⚠️Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a altor zone afectate de COVID-19 se actualizează https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”.

⚠️Aceste măsuri sunt luate pentru prevenirea propagării infecției cu COVID-19 și pentru siguranța celor de acasă.

 

18.03.2020
 

Programul de lucru cu publicul la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din Municipiul Sighișoara
În contextul aplicării măsurilor preventive de combatere a infectării cu COVID 19, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din municipiul Sighișoara transmite:
Programul de lucru cu publicul pentru primiri cereri/eliberări documente este următorul:

LUNI – VINERI     8.00 - 11.00

Informații suplimentare se pot obține la următoarele numere de telefon:

0265-771140 – Compartiment de evidență a persoanelor

0265-771063 – Compartiment de stare civilă

 

❗️Restricționare trafic auto în centrul municipiului în perioada 18.03.2020 (ora 21.00) - 19.03.2020 (ora 06.00)❗️❗️

⚠️Municipiul Sighișoara aduce la cunoștința cetățenilor că, începând de astăzi 18.03.2020, ora 21.00 și până mâine 19.03.2020 ora 06.00, va fi restricționat traficul auto pe străzile 1 Decembrie 1918 și Hermann Oberth, începând de la Club Aristocrat și până la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu, în vederea spălării și dezinfecției străzilor, a locurilor de parcare și a mobilierului stradal.
⚠️Solicităm ca toți deținătorii de autovehicule să elibereze locurile de parcare în intervalul orar sus menționat și să parcheze mașinile în curțile interioare sau în parcările publice din Piața Octavian Goga sau Piața Sigma, pentru ca acțiunea de curățare și dezinfecție să se desfășoare în condiții optime.

17.03.2020

❗️Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

⚠️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus desfășurarea ședințelor Consiliului Local Sighișoara doar în prezența consilierilor locali, a primarului municipiului, a secretarului general, a apartului tehnic care asigură secretariatului tehnic al ședințelor și a conducătorilor direcțiilor/serviciilor/birourilor a căror participare este necesară pentru furnizarea informațiilor proiectelor care fac obiectul ordinii de zi a ședințelor Consiliului local.

 

❗️Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

⚠️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus măsuri de dezinfectare a spațiilor publice (Ex: zona adiacentă unităților sanitare, școlilor, parcurilor, stațiilor de autobuz, stațiilor taxi, intersecții, pieței agro-alimentare etc) cel puțin o dată pe zi, de către S.C. ECOSERV SIG S.R.L.
⚠️Efectuarea acțiunilor de curățare, spălare și dezinfectare a străzilor, a aleilor pietonale, a mobilierului stradal, a platformelor subterane de colectare a deseurilor, a pubelelor, a coșurilor de gunoi, de două ori pe zi, de către operatorul de salubritate S.C. SCHUSTER ECOSAL S.R.L.

 

❗️Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

⚠️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus efectuarea dezinfectării autovehiculelor care asigură transportul persoanelor în regim de taxi, de către operatorii care desfășoară această activitate pe teritoriul municipiului Sighișoara, la un interval orar de cel mult 3 ore sau de câte ori aceasta se impune.
⚠️Substanța utilizată trebuie să se regăsească în Registrul Național al Produselor Biocide, aprobat de Ministerul Sănătății.
⚠️În acest sens, fiecare operator de transport în regim de taxi va ține o evidență a operațiunilor de dezinfecție efectuate, cu indicarea persoanei care a efectuat dezinfecția, a datei, orei la care aceasta s-a realizat, a substanței folosite, respectiv a nivelului concentrației acesteia precum și a semnăturii persoanei care a efectuat dezinfecția.
⚠️În vederea urmăririi respectării și implementării măsurii prevăzute în prezentul articol, periodic, se vor efectua controale, de către personalul desemnat în acest sens, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Sighișoara.
⚠️Nerespectarea măsurii prevăzute în prezentul articol atrage sancționarea operatorilor de transport în regim de taxi cu suspendarea autorizației taxi.

 

❗️Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

⚠️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus reducerea programului pieței agro-alimentare din Str. Târnavei, nr. 29, activitatea urmând a se desfășura în intervalul orar 08.00-18.00. În piața agro-alimentară din Str. Târnavei, nr. 29, activitatea se va limita la comercializarea exclusivă a produselor alimentare, pentru celelalte produse activitatea comercială fiind suspendată.

⚠️Dezinfectarea pieței agro-alimentare se face cel puțin o dată pe zi, de către S.C. ECOSERV SIG S.R.L.

 

❗️ Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

⚠️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus efectuarea dezinfectării autovehiculelor care asigură transportul persoanelor în regim de taxi, de către operatorii care desfășoară această activitate pe teritoriul municipiului Sighișoara, la un interval orar de cel mult 3 ore sau de câte ori aceasta se impune.
⚠️Substanța utilizată trebuie să se regăsească în Registrul Național al Produselor Biocide, aprobat de Ministerul Sănătății.
⚠️În acest sens, fiecare operator de transport în regim de taxi va ține o evidență a operațiunilor de dezinfecție efectuate, cu indicarea persoanei care a efectuat dezinfecția, a datei, orei la care aceasta s-a realizat, a substanței folosite, respectiv a nivelului concentrației acesteia precum și a semnăturii persoanei care a efectuat dezinfecția.
⚠️În vederea urmăririi respectării și implementării măsurii prevăzute în prezentul articol, periodic, se vor efectua controale, de către personalul desemnat în acest sens, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Sighișoara.
⚠️Nerespectarea măsurii prevăzute în prezentul articol atrage sancționarea operatorilor de transport în regim de taxi cu suspendarea autorizației taxi.

 

❗️Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

⚠️Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus reducerea programului pieței agro-alimentare din Str. Târnavei, nr. 29, activitatea urmând a se desfășura în intervalul orar 08.00-18.00. În piața agro-alimentară din Str. Târnavei, nr. 29, activitatea se va limita la comercializarea exclusivă a produselor alimentare, pentru celelalte produse activitatea comercială fiind suspendată.

⚠️Dezinfectarea pieței agro-alimentare se face cel puțin o dată pe zi, de către S.C. ECOSERV SIG S.R.L.

 

❗️Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Covid-19 în municipiul Sighișoara

Având în vedere Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și situația epidemiologică pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2,

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara, în baza Hotărâri nr. 2 din 16 martie 2020, a impus suspendarea activitatea de program cu publicul din cadrul Primăriei Municipiului Sighișoara.

⚠️Pentru casieriile din cadrul Municipiului Sighișoara, programul
cu publicul se va derula în intervalul orar 08.00 - 11.00 pe perioada instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul României, cu mențiunea că accesul publicului în incinta casieriilor se limitează la maximum 3 persoane simultan.

⚠️Primăria Sighișoara recomandă sighișorenilor să utilizeze mijloacel electronice de plată și comunicare.
Precizăm că taxele și impozitele locale se pot plăti online pe www.ghiseul.ro.
Pentru comunicarea cu Primăria Sighișoara se poate utiliza adresa de e-mail: primaria@sighisoara.org.ro.

⚠️Conform art. 56 din Decretul Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pe perioada Stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează.

 

 

16.03.2020

 

Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii Coronavirus (COVID-19) în municipiul Sighișoara

În contextul evoluției răspândirii virusului COVID-19, Municipiul Sighișoara prin operatorii de salubrizare și de utilități publice, derulează o acțiune de igienizare și dezinfectare a domeniului public, în municipiul Sighișoara.

Astfel, vor fi dezinfectate străzile, aleile pietonale, mobilierul stradal, parcurile de joacă, stațiile de autobuz, platformele subterane de colectare a deseurilor, cosurile de gunoi si alte spații publice frecventate de cetățeni. Se vor utiliza substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu, soluție 12,5% clor activ, acest dezinfectant fiind foarte eficient în combaterea virusurilor și bacteriilor.

Informăm locuitorii orașului că în aceste zile se va resimți în aer un miros de clor. Pe această cale apelăm la responsabilitatea loc