Domino

Sighişoara a primit toate cele patru distincţii ale Consiliului Europei pentru activitatea desfăşurată în slujba ideilor europenismului – Diploma, Drapelul, Placheta de onoare şi Premiul Europei.

Sighişoarei i-a fost acordată Diploma de Onoare al Consiliului Europei în anul 1998, Drapelul de onoare al Consiliului Europei în anul 1999, iar  Placheta de Onoare în anul 2003. De fiecare dată, municipalitatea a fost onorată de o astfel de recunoaştere a eforturilor făcute în direcţia propagării ideilor europene şi s-a străduit să fie la înălţimea  aprecierii astfel exprimate. 
 

Pentru înmânarea Diplomei de Onoare, o delegaţie sighişoreană condusă de Primarul municipiului s-a deplasat  în anul 1999 la Strasbourg pentru a primi distincţia.
 
Drapelul de Onoare a fost decernat de către un reprezentant al Consiliului Europei  în cadrul unei ceremonii speciale organizate în centrul oraşului în faţa  miilor de sighişoreni prezenţi.
 
 

Înmânarea Plachetei de Onoare a avut loc în cadrul unei suite de manifestări cultural sportive cu o largă participare populară.
“Placheta de onoare” este din bronz, are formă rectangulară, iar pe ea sunt încrustate numele oraşului, anul acordării şi sigla europeană. Se acordă acelor colectivităţi teritoriale care în anii anteriori au obţinut Drapelul Europei ca semn de apreciere a activităţii depuse în slujba propagării ideii unităţii europene.

Premiul Europei 2012 pentru Sighișoara

 
 
     
           
           
            Din 1990, când ţările din Europa Centrală şi de Est au aderat la CE, succesul ceremoniilor de decernare ilustrează importanţa pe care o are Premiul Europei în acele ţări. La 45 de ani de la înfiinţarea lui, Premiul Europei, cu cele patru distincţii (în ordine ascendentă a importanţei: Diploma Europeană, Drapelul de Onoare, Placheta de Onoare şi Premiul Europei) nu şi-a pierdut din relevanţă, reprezentând o modalitate importantă de îmbunătăţire a relaţiilor dintre toţi cetăţenii Europei şi de promovare a idealurilor europene.          
          Premiul Europei este cea mai importantă dintre cele patru distincţii, creată în 1955 pentru a recompensa eforturile remarcabile de promovare a unităţii europene.
Premiul constă dintr-un trofeu itinerant, o placă de bronz cu figuri alegorice şi o inscripţie în limba latină. Acest trofeu rămâne la municipalitatea câştigătoare până la următoarea atribuire, când este transmisă municipalităţii care a primit premiul. Pe trofeu sunt gravate numele fiecărui câştigător al premiului; este însoţit de o medalie de bronz, o diplomă şi o bursă: un cec de 5.000 de euro care vor permite câtorva tineri din Sighișoara să viziteze instituțiile  europene.
            Sighişoara a fost selectată în faza finală a acestei competiții în 2011 iar 2012 a fost desemnată câştigătoare premiului împreună cu oraşul Corciano din Italia. Conform regulamentului competiței, trofeul este prezentat oficial municipalităţii câştigătoare de către un înalt reprezentant al Adunării Parlamentare, asistat de membrii Subcomisei Premiului Europei, în timpul unei „Zile a Europei” organizate de municipalitatea respectivă. Manifestările acelei zile includ o şedinţă festivă a Consiliului Local, în prezenţa membrilor Subcomisiei Premiului Europei, şi o adunare a cetăţenilor municipiului laureat. Orașul Corciano va organiza ceremonia de prezentare a trofeului pe 12 august.
Ziua de 21 iulie 2012 a fost zi de mare sărbătoare în Sighişoara ... A fost ziua în care Consiliul Europei şi-a trimis distinşii săi reprezentanţi pentru a aduce la Sighişoara Premiul Europei: Sir Alan Meale, preşedintele Subcomisiei Premiul Europei, domnii deputaţi  Jim DOBBIN Camera Comunelor, Erich Fritz, din Bundestag-ul german, Jean-Claude Frécon din Senatul francez, preşedinte al Camerei Congresului Autorităţilor Locale José Mendes Bota din Parlamentul portughez, preşedinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, precum şi Florin IORDACHE, vicepreședintele Camerei Deputaților, d-na Tanja Kleinsorge, Director al Secretariatului Comisiei pentr probleme sociale, de sănătate și dezvoltare durabilă, d-a Anne-Marie Menger, director al Secțiunii Premiul Europei. Din partea Delegației României la Strasbourg a participat d-na Nadia Valentina Ionescu, Director de Relații Internaționale a Camerei Deputaților.