Domino

Nr. 19688/I/ 31.05.2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Pentru prima dată, Festivalul Medieval de la Sighișoara nu se poate organiza pentru că majoritatea consilierilor locali nu a votat pentru acest eveniment. În fapt, tot calendarul manifestărilor cultural – artistice, sociale și educative care urmau să fie organizate, anul acesta, de Municipiul Sighișoara au fost respinse la vot, deși au fost bugetate.

            Proiectul de hotărâre referitor la evenimentele din Sighișoara a fost de patru ori pe ordinea de zi a Consiliului Local Sighișoara și tot de atâtea ori nu a întrunit numărul de voturi necesare. Este o situație nemaiîntâlnită, până acum, în municipiul Sighișoara.

Festivalul Sighișoara Medievală nu este al meu sau al vreunui partid, ci al tuturor sighișorenilor și chiar al turiștilor care veneau an de an, la Sighișoara. Să respingi un astfel de proiect nu are justificare, din punctul meu de vedere, decât dacă nu îți dorești lucruri bune pentru comunitatea din care faci parte. S-a pus în discuție că ar trebuie ca domnii consilieri locali să aibă mai multe informații legate de modul de organizare al festivalului, în condițiile în care, dacă se aproba Calendarul Evenimentelor, urma un Regulament strict pentru Festivalul Medieval, care stătea în consultare publică 30 de zile lucrătoare, conform legii și apoi urma să fie dezbătut și aprobat tot în Consiliul Local, deci informațiile și decizia erau tot la ei. Chiar nu înțeleg pe cine ajută faptul că anul acesta nu vom avea evenimente în Sighișoara.”, a declarat primarul Municipiului Sighișoara, Ioan - Iulian Sîrbu.

În condițiile în care, în luna martie, bugetul pentru Festivalul Medieval și pentru celelalte evenimente a fost deja aprobat de Consiliul Local, acum, ei trebuiau doar, în linii mari spus, să aprobe perimetrul de desfășurare al evenimentului și să își exercite atribuțiile conform legii. Concret vorbim de art. 129 alin. (2) lit. b), c) și d), alin. (4) lit. a), alin. (7) lit. d), e) și g), alin. (14), art. 139 alin. (1) și alin. (3) lit. g) și art 196 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările utlerioare.

Art. 129, alin. (7): „În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. (2) lit. d), consiliul local asigură, potrivit competenței sale și în condițiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind:

(...) d) cultura”.