prim_sighisoara

Nu numai cetatea se bucura de prezenta unor cladiri vechi si deosebit de pitoresti, dar si “Orasul de Jos” are o serie de case deosebite cum ar fi:

Casa Zilinschi din secolul XVIII, casa de brutar;

Casa Rosenthal din secolul XIX;

Casa meseriasilor (actualul restaurant Perla Cetatii) din secolul XIX;

Cladirea hotelului-restaurant “Steaua”, din secolul XIX si refacuta in 1912 de catre arhitectul Baltes in stil artnuveau;

Casa Hermann Oberth de pe strada Zaharia Boiu din secolul XX;

Cladirea notariatului din secolul XX, etc.

Turnuletul “La Chip”: existenta acestuia se pierde in timp si in jurul lui s-au nascut, de asemenea, multe legende. Monumentul este ridicat pe vechiul drum care trecea dealul (azi aici se afla cimitirul evreiesc), in locul unde calatorul vedea pentru prima data cetatea. Se povesteste ca, odata, in fruntea armatei, se apropia de cetate un pasa calare pe un elefant alb. Este ucis din Turnul giuvaergiilor cu o pusca cu cremene. Pasa ar fi inmormantat pe acel loc, inarmat si calare pe elefantul sau si in amintirea lui s-ar fi ridicat turnuletul.

 O isemnare din 1785 atesta ca turnuletul ar fi purtat inscriptia Monumentum hoc erectum est anno 1469 (Acest document a fost inaltat in anul 1469). Se stie ca in anul 1469 Matei Corvin confirma drepturile celor sapte scaune sasesti si se crede ca turnuletul, care are 7 laturi, a fost construit pentru a atrage atentia strainilor ce s-ar fi apropiat de cetate cu ganduri rele, ca Sighisoara se bucura de aceste drepturi intre care era si jus gladii, adica dreptul de apronunta si executa condamnarea la moarte.

Judecand dupa nume, ,,La Chip” (in limba germana Bei Steinem Bild=La chipul de piatra) se crede ca ar fi fost ridicat in cinstea unei sfinte – Ecaterina sau Agata – si ar fi avut imagini pictate pe unele din nisele celor sapte laturi.