Domino

 

Comunicat de presă

România găzduiește pentru prima dată întâlnirea experților în interpretarea patrimoniului

 

În perioada 12 – 15 mai 2023, municipiul Sighișoara găzduiește conferința Interpret Europe, cel mai important eveniment european în domeniul interpretării patrimoniului natural și cultural.

Peste 120 de experți în interpretare din Europa și America de Nord se reunesc în cea mai veche cetate medievală locuită din Europa, inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO. Pe întreaga perioadă de desfășurare a conferinței, cei prezenți vor lua parte la prezentări, workshop-uri și vizite în teren.

Interpretarea patrimoniului natural și cultural este o abordare incluzivă și participativă a patrimoniului din prisma metodelor de învățare nonformală. Cu ajutorul interpretării pot fi puse în valoare situri sau peisaje naturale, clădiri și elemente de patrimoniu construit, expoziții sau tururi ghidate. Practic, prin interacțiunea cu elementele de patrimoniu și printr-o bună interpretare, oamenii experimentează stări și emoții care îi ajută să înțeleagă mai bine valoarea acestora și de ce trebuie lăsate moștenire și generațiilor viitoare.  

În Cetatea Sighișoarei, înconjurați de situri din patrimoniul mondial, vom discuta despre calitățile pe care peisajul, cu rol de cadru de învățare, le poate crea, cultiva și exercita pentru a facilita interpretarea valorilor naturale și culturale. Vom învăța unii de la alții și de la gazdele noastre din România cum să folosim interpretarea în vederea implicării comunităților din jurul siturilor de Patrimoniu Mondial UNESCO în crearea unor teritorii de dezvoltare durabilă. Vom identifica noi oportunități de învățare care să le ofere localnicilor și turiștilor experiențe unice menite să susțină schimbarea în bine a locurilor în care fiecare dintre cei prezenți își desfășoară activitatea”, consideră Helena Vičič, director general al Interpret Europe.  

Tema din acest an, „Creating Learning Landscapes through Heritage Interpretation”, pune în prim plan siturile de patrimoniu în măsură să susțină dezvoltarea regională. Această temă a fost inspirată de parteneriatul pe care Interpret Europe îl are cu Biroul Regional UNESCO Veneția, în cadrul unui program de formare pe care IE îl oferă managerilor de situri ale Patrimoniului Mondial.

Interpretarea patrimoniului include însă și patrimoniul construit. Este o abordare relativ nouă în România, însă interpretarea planificativă poate fi un instrument util la îndemâna arhitecților pentru a conecta elementele de patrimoniu cu emoțiile și preocupările oamenilor.

„Fie că vorbim de peisajul natural, cultural sau construit, interpretarea poate contribui la conservarea identității locale și punerea sa în valoare tocmai datorită diversității de forme pe care le îmbracă patrimoniul. Prin intermediul acestei conferințe, suntem onorați să aducem specialiști de cel mai înalt nivel în domeniul interpretării, în România. Pe parcursul următoarelor zile, vom descoperi exemple prin care interpretarea contribuie la dezvoltarea durabilă dar și oameni sau comunități întregi care trudesc din greu pentru a-i ajuta și pe alții să înțeleagă și să simtă emoția oferită de valoarea locului”, afirmă Laura Time, arhitect și coordonator al conferinței.  

Conferința va fi precedată de o vizită în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, primul teritoriu din Romania care a abordat încă de la înființare interpretarea ca element definitoriu în construirea unui teritoriu de dezvoltare durabilă. Pe parcursul conferinței vor fi organizate vizite de studiu care să îi ajute pe participanți să descopere valorosul patrimoniu natural, cultural și oamenii care îl pun în valoare la Saschiz, Cobor, Viscri, Racoș și Geoparcul Carpaterra, Breite, Biertan, Mălâncrav, Târgu Mureș și Călugăreni. În prima zi, participanții vor descoperi Cetatea Sighișoarei într-un tur ghidat, iar după încheierea conferinței vor avea posibilitatea să participe la un tur ce cuprinde Castelul Bran și repere emblematice din municipiul Brașov.   

Interpret Europe – European Association for Heritage Interpretation (Asociația Europeană pentru Interpretarea Patrimoniului) este o organizație membră a grupurilor de lucru pe politici culturale și de patrimoniu din cadrul Comisiei Europene și reunește peste 800 de membri din aproximativ 50 de țări. Misiunea organizației este aceea de a-i capacita pe toți cei în măsură să inspire conexiuni semnificative cu patrimoniul cultural și natural al Europei pentru a da formă viitorului nostru comun.

Conferința Interpret Europe este coorganizată de AICI Studio de Arhitectură  și se desfășoară sub patronajul Biroului Regional UNESCO Veneția și al Institutului Național al Patrimoniului din România, cu sprijinul Catedrei UNESCO de interpretare a patrimoniului și educație de la Universitatea  Primorska, Slovenia și a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Partenerii evenimentului sunt Consiliul Județean Mureș, Comitetul de organizare UNESCO pentru Cetatea Sighișoarei, Primăria Municipiului Sighișoara, Muzeul Județean Mureș, Universitatea din București prin Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Facultatea de Geologie și Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea Transilvania Brașov prin Facultatea de Sociologie și Comunicare, Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei DMO, Asociația Mioritics, Asociația Visit Sighișoara, Asociația Rhabillage, Asociația SalvaSat, Asociația de Ecoturism din România (AER), Fundația Conservation Carpathia București, Fundația ADEPT și Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL).

Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul conferinței:

https://www.interpreteuropeconference.net/ .